Haberler

IRAK SEVK ÖNCESİ İNCELEME UYGULAMASI HAKKINDA DUYURU

  • 08.03.2017

 Sayın Üyemiz;

 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden alınan 03/03/2017 tarih,3862 sayılı yazıda,
 
Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin Sevk Öncesi İnceleme uygululaması kapsamında denetleme yapan şirketlerin sözleşmelerinin yenilenmediği vurgulanarak Türkiye'den Kuzey Irak'a gerçekleştirilen ihracatta sevk öncesi incelemenin yürürlükten kaldırıldığı,ancak Merkezi Irak'a yönelik Sevk öncesi İnceleme uygulamasının devam ettiği belirtilmiştir.
 
Konu ile ilgili duyuru metni aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
 
Irak Sevk Öncesi İnceleme Uygulaması Hakkında Duyuru
 
Bilindiği üzere, Sevk Öncesi İnceleme(SÖİ) uygulamasını, Merkezi Irak Yönetimi 1/7/2011, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi de (IKBY) bundan on ay sonra 12/5/2012 tarihinde başlatmıştır. Uygulama kapsamında ürünlerin kalite ve standartlara uygunluğu belirtilen gözetim şirketleri tarafından denetlenmektedir. SÖİ, Merkezi Irak adına Bureau Veritas ve TÜV Rheinland, IKBY adına ise yine aynı şirketler ve ilaveten Baltic Control, Cotecna ve SGS tarafından yapılmaktaydı.
 
Bununla birlikte, IKBY’ye ihraç edilen ürünlerimize yönelik SÖİ gerçekleştiren kuruluşların sözleşmelerinin 19/02/2017 tarihi itibariyle sona erdiği, IKBY makamlarınca bu kuruluşların sözleşmelerinin yenilenmediği ve SÖİ uygulamasının Kuzey Irak için yürürlükten kaldırıldığı öğrenilmiştir. IKBY’ye ihraç edilecek olan ürünlere yönelik denetimler yeni uygulama kapsamında Kuzey Irak gümrüklerinde Kuzey Irak Standardizasyon ve Kalite Kontrol İdaresi (KSQCA) personeli tarafında yapılacaktır.
 
Diğer taraftan, Merkezi Irak’a ihraç edilen ürünlere yönelik SÖİ uygulamasında herhangi bir değişiklik bulunmamakta olup, Bureau Veritas ve TÜV Rheinland tarafından verilen SÖİ uygunluk Belgeleri aranmaya devam edilecektir. Anılan şirketlerle sözleşmeler 04/05/2017 tarihinde sona erecektir. Bu tarihten ise yeni açılacak ihale kapsamında yetkilendirilecek şirketler aracılığıyla denetimlere devam edilmesi muhtemeldir.
 
IKBY tarafından uygulamada yapılan değişiklikler gereği, teslim yeri Merkezi Irak olan –Merkezi Irak’a ihraç edilecek olan- mallar için SÖİ Uygunluk Belgeleri Habur Sınır kapısı’nda değil, IKBY- Merkezi Irak arasında kurulan iç gümrük kontrol noktalarında aranılacaktır.
 
Konuyla ilgili temin edilecek detaylı bilgiler ihracatçılarımızla bilahare paylaşılacağı belirtilmiştir.
 
Saygıyla duyurulur.
IRAK SEVK ÖNCESİ İNCELEME UYGULAMASI HAKKINDA DUYURU

Ödemiş Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam