TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI EŞİ SAYIN EMİNE ERDOĞAN’IN HİMAYESİNDE YÜRÜTÜLEN “SIFIR ATIK PROJESİ”

• 01.03.2018

Sayın Üyemiz,

TOBB’dan Odamıza iletilen ekteki yazıda, ülkemizin geleceği açısından öneme sahip olan “Sıfır Atık Projesi”nin Türkiye Cumhurbaşkanı Eşi Sayın Emine Erdoğan’ın himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütüldüğü ifade edilerek, Eylül 2017’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kamuoyuna tanıtıldığı belirtilmiştir.

Sayın Emine Erdoğan’ın proje hakkında TOBB’a ilettiği yazıda,

• Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakılması hedefi doğrultusunda bir sıfır atık yönetim eylem planı hazırlandığı,
  • Bu çerçevede öncelikli olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binası’nda başlatılan proje kapsamında şimdiden önemli sonuçlar elde edildiği,
  • Bakanlığın ana hizmet binasında; projenin başladığı günden bu yana; 58 ton kağıt, 14 ton plastik, 3 ton cam, 1,5 ton metal olmak üzere yaklaşık 77 ton değerlendirilebilir atık toplanarak ekonomiye kazandırıldığı,
  • Bu uygulamada sadece alışkanlıkların değiştirilmesi ile 980 ağacın kesilmesinin önlendiği, 11 ton sera gazı salınımının azaltıldığı ve 6 ton cevherin kullanımının engellendiği,
  • Sebze, meyve ve bahçe atıkları gibi organik atıklardan elde edilen kompostun, Bakanlığın ve Ankara’daki okulların yeşil alanlarında kullanıldığı

dile getirilmiştir.

Dünyada birçok ülkenin başlıca sorunu olan atık yönetiminin, kamu ve özel sektör işbirliği ile en iyi şekilde gerçekleştirileceğinin belirtildiği yazıda; Türkiye’nin önde gelen kamu kurumları, belediyeleri, üniversiteleri, sanayi kuruluşları, medya, ilgili sektörler ve tüm vatandaşlar işbirliğine davet edilerek, projeye destek vermeleri talep edilmektedir.

Proje ile ilgili detaylı bilgiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın  http://sifiratik.csb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Üyelerimizin bilgisine sunulur.

Saygılarımızla,