Haberler

Havala Sistemiyle Gerçekleştirilen Kayıt Dışı Nakit Transferleri

  • 30.03.2018
  • odemis

 

İlgi: TOBB'nin 26.03.2018 tarih ve 5075 sayılı yazısı

İlgide kayıtlı yazıda; Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'ın 3'iincü ve 4'üncü maddesine atıfta bulunularak yolcu beraberi yapılan 25.000 TL ve 10.000 Avro veya eşitini aşan nakit çıkışlarının anılan Bakanlık tarafından belirlenen esaslar dâhilinde yapıldığı, bu hüküm gereği gümrük idarelerine nakit beyan formu ile beyanda bulunulması gerektiğinin ifade edildiği belirtilmiştir.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'ın 6'ncı maddesine ye verilerek "Bu Karar kapsamındaki dövize ilişkin işlemler Merkez Bankası, bankalar ve Bakanlıkça uygun görülecek diğer kuruluşlar tarafından yapılır." hükmünün bulunduğu, ayrıca; Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar'ın 4'üncü maddesinin (e) bendine göre ilgili Bakanlığın yurt dışına döviz transferi yapabilecek diğer kuruluşları belirlemeye yetkili olduğunun vurgulandığı belirtilmiştir.

Bu çerçevede; Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 2008-32/34 sayılı Tebliğ veya makam onayı ile yurt dışına döviz transferi ya da dövize ilişkin işlem yapmak üzere yukarıda bahsedilen konuda herhangi bir kuruluşa yetki verilmediğinin belirtildiği kaydedilmiştir.

Söz konusu yazının devamında, kambiyo mevzuat' çerçevesinde yürütülen incelemeler kapsamında, bazı kuruluşların gerçekleştirdikleri 25.000 TL'yi aşan Türk parası ya da 10.000 Avro veya eşitini aşan döviz çıkışlarında Nakit Beyan Formu ile beyanda bulunmadıklarının ya da yurt çıkışı döviz transferlerinde "HAVALA" sistemini kullandıklarının tespit edildiğinin dile getirildiği belirtilmiştir.

Yurt dışında bulunan bir kuruluş veya kişiye para göndermek amacıyla, cari hizmet sa ayıcı adı altında faaliyet gösteren kişi ile kuruluşların makbuz karşılığı belirli bir meblağın teslim edilmesi ve bu meblağın fiziki olarak Türkiye'den çıkarılmaksızın yine makbuz karşılığı ödeme yapılması şeklinde gerçekleştirilen ve "HAVALA" olarak adlandırılan bu sistemle yapılan dövize ilişkin işlemlerin bahse konu Karar'ın 4'üncü ve 6'ıncı maddeleri uyarınca mümkün olmadığı, söz konusu aykırılıkların  tespiti neticesinde kişilerin ağır idari para cezalarıyla muhatap olmalarının muhtemel olduğu belirtilmiştir.

Üyelerimize duyurulur.

 
HAVA_yeni (40.1 KB)

Ödemiş Ticaret Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam